Werken in het buitenland verrijkt

Passport Stamp

Een andere taal, cultuur en mensen leren kennen. Normaal associeer je dit met vakantie, maar je kunt ook de dappere stap maken om eens in een ander land te gaan werken. In de zomermaanden kun je zo aan de slag onder de Spaanse zon of op het Toscaanse platteland. Campings, hotels, reisorganisaties en agrarische bedrijven staan dan te springen om extra arbeidskrachten. Maar je kunt natuurlijk ook in een gastgezin verblijven als au pair. Je zorgt voor de kinderen en doet lichte huishoudelijke taken. Een salaris ontvang je niet, je krijgt in plaats daarvan kost en inwoning en wat zakgeld. Een echte baan voor langere tijd behoort eveneens tot de mogelijkheden. Dat is niet alleen leuk en spannend, de ervaring die je in het buitenland opdoet, vergroot ook nog eens je kansen op de Nederlandse markt.

Meer dan droomwerk

Zo gezegd, klinkt werken in het buitenland alleen maar plezierig en een eitje. De realiteit is anders. Zonder een visa of werkvergunning voor jouw nationaliteit blijft het gewoon bij droomwerk en hier zal je op tijd bij moeten zijn. Wat je ook dient uit te pluizen, is de waarde van je opleiding in het buitenland. Hiervoor kun je de websites van Internationale Diplomawaardering bezoeken. Een Europass CV aanmaken op de website van Europass is een aanrader. Maak vervolgens ook niet de fout om je begroting niet af te stemmen op de prijzen in het land waar je gaat werken. Niet alleen het salaris en het bier, maar ook de huur, belastingen en water en elektriciteit kunnen anders en wellicht hoger uitvallen dan je verwacht had.

Begrijp de cultuur

Verdiep je van tevoren in het land. Je moet er wel kunnen aarden. Bij een vakantie kun je vroegtijdig beslissen dat je weer naar huis gaat, maar als je eenmaal in het buitenland werkt en het werkt niet, dan ben je de klos. De taal is uiteraard essentieel. Kun je daarmee voldoende uit de voeten? Spreken de bewoners ook Engels? Zo niet, dan kan het weleens een lastig verhaal worden en waarschijnlijk krijg je spijt als haren op je hoofd wanneer je er te laat achter komt dat je je niet goed verstaanbaar kan maken tegenover je collega’s.

Een geschikte baan zoeken

Door de globalisering wordt werken in het buitenland steeds populairder. Ook buiten Europa zijn werkgevers op zoek naar Nederlands personeel. Als je de sleur hier op de werkvloer wilt doorbreken en zin hebt in een uitdaging, kijk dan eens wat verder om je heen. Vind je geen baan via je eigen netwerk of advertenties in kranten en op websites, dan kun je een bemiddelingsorganisatie inschakelen. Hiervan zijn er genoeg, maar ze vragen meestal wel een commissie. Veel organisaties richten zich op studenten die vakantiewerk zoeken en er zijn ook vele websites die willen bemiddelen voor au pairs. Een bekende site voor vaste banen in Europa is EURES en Monsterboard heeft ook een internationaal aanbod.

Investeer in de toekomst

Heb je een baan gevonden, dan ben je er nog niet. Waar denk je te gaan wonen? Airbnb biedt een voorlopige oplossing, maar daarna zal je toch echt een vast dak boven je hoofd moeten hebben. Wees niet te lichtzinnig en regel dit vooraf. Er zijn bedrijven die je hierbij willen helpen en bemiddelingsorganisaties bieden vaak pakketten aan waarbij ze alles voor je regelen, van je baan en je ticket tot je onderkomen.

Voorkom heimwee

Hulp zoeken is hoe dan ook niet onverstandig. Zonder netwerk in het nieuwe land, voel je je al snel verloren. Investeer daar dus in. Social media is er tegenwoordig niet voor niets. Dit voorkomt bovendien dat je last van heimwee krijgt. Werken in het buitenland is nou eenmaal een stap in het onbekende, maar je krijgt er een enorm rijke ervaring voor terug die je in je verdere carrière goed van pas zal komen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*