Werken bij de overheid

Werken bij de overheid, dat kan van alles zijn. Veel mensen zullen waarschijnlijk gelijk denken aan het cliché van de saaie ambtenaar. Hoe vaak is dat typetje wel niet neergezet in komische sketches en films over duistere bureaucratieën? En toch heeft dit allemaal weinig te maken met de realiteit. Wie zich er echt in verdiept, ziet niet meteen een lui en kleurloos mannetje achter een computer, maar juist hippe ICT-figuren die de meest moeilijke problemen onder hoge druk oplossen, stoere brandweermannen die onverschrokken een brandend huis betreden en zwaar bewapende mariniers die in de woestijn ergens heel ver weg veiligheid voor de plaatselijke bevolking garanderen. Zoals gezegd, de overheid heeft vele gezichten.

Meer zekerheid

Een andere veelgehoorde reactie is dat je bij de overheid verzekerd ben van je baan en een goed pensioen. Vroeger was dat zeker het geval. Als je destijds, en dit is ver in de vorige eeuw, bij een staatsbedrijf als de Nederlandse Spoorwegen werkte, dan was je kostje gekocht. Tijden veranderen evenwel. De privatisering, fusies, bezuinigingen en veranderende arbeidsmarkt hebben hun sporen nagelaten. De zekerheid van toen bestaat niet meer, maar werken bij de overheid heeft nog altijd heel wat voordelen. Zo is het veel moeilijker om ontslagen te worden in vergelijking met een werknemer in de particuliere sector.

Gebeiteld

Wat je ook voor overheidsfunctie voor ogen hebt, de arbeidsvoorwaarden zijn over het algemeen redelijk goed. Of het nou gaat om salaris, vakantiegeld, de ‘dertiende maand’, ouderschapsverlof, opleidingsmogelijkheden, een vergoeding woon-werkverkeer of extra verlofregeling voor ouderen, bij de overheid zit je meestal wel gebeiteld.

Vraag naar uiteenlopend personeel

Waar wil je eigenlijk precies werken? Dat is de eerste vraag voor een toekomstige overheidsdienaar, want de mogelijkheden zijn schier eindeloos. Je kunt aan de slag bij de Belastingdienst als je goed bent in cijfertjes, bij de UWV als je geïnteresseerd bent in de uitkeringenproblematiek en re-integratie of bij het gemeentehuis als je van direct contact met de burgers houdt. De Nederlandse overheid bestaat, geloof het of niet, uit meer dan 1.600 organisaties en instanties, waaronder 11 ministeries, 12 provincies en 400 gemeenten.

Genoeg vacatures

Brugwachter? Receptionist? Projectcoördinator? Gevangenisbewaker? Wie graag wil werken bij de overheid zal op internet moeten gaan surfen. Je hebt verschillende overheidssites waar je direct kunt reageren op vacatures, maar uitzendbureaus hebben ook een groot aanbod. Zo krijg je de ideale kans om eens te bekijken of je wel  echt geschikt bent voor een overheidsfunctie. Bevalt het je niet, dan stop je en ga je gewoon weer verder kijken. Diverse uitzendbureaus werken nauw samen met overheidsinstellingen en er komen elke dag nieuwe vacatures binnen. Kijk zelf op de sites van de uitzendbureaus of surf anders ook eens naar de grote vacaturebanken.

Dienstverlening

Voor werken bij de overheid hoef je niet per se in het bezit te zijn van een universitair diploma. De overheid is ook op zoek naar mbo’ers en mensen met veel ervaring. Hoewel het werk dus uitermate divers is, kun je er wel van uitgaan dat ze op zoek zijn naar mensen die zich maatschappelijk betrokken voelen. Het gaat immers niet in de eerste plaats om winst maken, maar bijna altijd om dienstverlening.

Geheim agent

Als je avontuurlijk bent aangelegd of in ieder geval niet bang, dan is misschien de AIVD wel wat voor jou? De inlichtingen- en veiligheidsdienst zet zich elke dag in om Nederland buiten gevaar te houden. Hierbij heeft het zeer gemotiveerd personeel van hoog niveau nodig. Het is geen alledaagse baan en je komt te werken in een fascinerende wereld. Nadeel is alleen wel dat je er met niemand uit je omgeving over mag praten. Je dient tevens van onbesproken gedrag te zijn. Voordat je wordt uitgenodigd, gaan ze je daarom uitgebreid screenen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*