Einde cv-ketel nog niet in zicht

Voor installateurs is het einde van de cv-ketel nog niet in zicht. De kans is ontzettend groot dat er nog geruime tijd gebouwen zullen zijn met een cv-ketel op gas. In het klimaatakkoord is opgenomen dat in 2050 de CO2 uitstoot compleet afgebouwd dient te zijn.

Situatie afhankelijk

Het is per situatie afhankelijk of het rendabel is om op alternatieve manieren te verwarmen. Soms is het namelijk geen reëel optie. Bijvoorbeeld voor monumentale panden, of andere segmenten van bestaande bouw, is het toch het meest voordelig om te blijven verwarmen met een cv-ketel. Dit heeft te maken met het feit dat de bedragen voor de gasloze optie niet realistisch meer zijn, ook al zou het technisch gezien wel kunnen. Alles in overweging genomen is het dan een goede CO2 neutrale optie om groen gas te gebruiken.

De grote bedreiging hierin is echter dat het groene gas ook niet onuitputbaar is, en er niet voldoende beschikbaar van is om alle huizen in Nederland te verwarmen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer groen gas op een zo zuinig mogelijke manier wordt gebruikt, in combinatie met extra isolatie van bestaande gebouwen, er wellicht 15 tot 20% van alle gebouwen mee verwarmd kunnen worden.

Zuinig omgaan met groen gras

Het is belangrijk om over de inzet van de geringe beschikbaarheid van groen gas na te denken en hier naar te handelen. De gebouwen die met geen mogelijkheid van het gas af kunnen, zoals gebouwen in historische binnensteden, dienen idealiter als eerste van dit gas gebruik te mogen maken. In deze steden zijn de kosten voor de aanleg van een lage temperatuur warmtenet te groot. Als het zo dicht bebouwd is, is het ook niet fijn om te werken met biomassaketels.

Als we het hebben over kleine woningen met een gasverbruik dat niet al te groot is, is het bijna altijd voordeliger om een cv-ketel te gebruiken omdat het vervangen hiervan door een all-electric of een warmtenet niet rendabel is.

Bestaande bouw

Voor kleinere woningen met een laag gasverbruik, maar bijvoorbeeld ook voor jaren 30 wijken waar geen alternatieven zijn is een cv-ketel nog steeds de beste optie. Voor bijvoorbeeld nieuwbouw is het natuurlijk verstandig om naar andere opties te kijken. Als we het puur hebben over de bestaande bouw, dan zullen er de komende jaren waarschijnlijk nog flink wat cv-ketels worden geïnstalleerd. Als je cv-ketel aan vervanging toe is, gemiddeld na 12 tot 15 jaar, is het nog prima aan te raden om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. In vele gevallen, kijkend naar het financiële plaatje, is dit de meest gunstige optie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*